Haptonomie & ruimte

Ik woon inmiddels ruim 7 jaar in het hartje van de Jordaan met mijn vent. Samen in een heerlijk huis met soms geen, vaak 2 en regelmatig 4 inwonende tieners. En dan nog onze Labradoodle Saar en haar twee kinderen: Britse korthaar katers Frits & Floris. Ruimte is dus best een ding in ons gezin. We hebben allemaal onze eigen plek en meestal heeft iedereen genoeg ruimte. Het nadeel voor mij van het wonen in de Jordaan is dat ik de horizon mis. Bij het raam staan en naar boven kijken is de enige remedie om erachter te komen hoe de lucht eruitziet. We hebben in ons fijne huis dus vooral uitzicht op elkaar en op de overburen. Groot geworden op een boerderij, vind ik dat soms lastig en dus zoek ik vaak de ruimte en buitenlucht op in en rond Amsterdam. Een van de essentiële ingrediënten van mijn recept om me goed te voelen is ruimte in bredere zin zoals de haptonomie beschrijft.

Schiermonnikoog

Het fenomeen ruimte is ook interessant als we het niet over vierkante meters hebben. In de haptonomie is er veel aandacht voor het beleven en voelen van ruimte. Hoeveel ruimte krijg je van iemand? Hoeveel ruimte neem je in het contact met anderen? Hoe voelt het in je lijf als je ruimte krijgt, neemt of juist nauwelijks ruimte inneemt? De plaats waar ik me altijd het meest bewust ben van wat ruimte met me doet, is op Schiermonnikoog. In iedere vezel ervaar ik daar ruimte. Door de ontspanning die me al op de boot vanuit Lauwersoog overspoelt, is er ruimte voor alles wat er te voelen en te beleven is.

En wat is dat een heerlijk gevoel om diep adem te halen en helemaal in je lijf te zitten als je daar op het strand loopt. Zonder mensen te dicht om je heen, zonder spanningen, gedachten, wensen of beslommeringen. Alhoewel, natuurlijk voel ik dan meestal wel Saar, die niet naast me gaat zitten in het zand, maar altijd dicht tegen me aan. Bij voorkeur rug aan rug, om vanuit die veilige positie haar omgeving in zich op te nemen.

Mindfulness

Het is fijn om ruimte zo overduidelijk te voelen en daarbij te ontdekken wat dat met je doet. Mindfulness pur sang. Ik kan op zulke momenten alles ‘loslaten’, vooral als ik wandel. Het doet me ieder jaar als we daar zijn beseffen dat ik beweging en ruimte nodig heb om me goed te voelen. En dus zoek ik die ruimte ook actief op in mijn dagelijkse leven in de Jordaan. Zowel letterlijk om me heen maar ook in mezelf. De bewustwording van wat ruimte doet met mijn lijf en gevoelsleven, heeft me geleerd meer ruimte in te nemen en ruimte te geven aan wat ik voel. En dat als je ruimte maakt voor hetgeen er te voelen is in jezelf, dat dan ineens er ook ruimte mag zijn voor de grenzen die van binnen voelbaar zijn. Let er maar eens op in je dagelijkse leven: op je werk, in je relatie of gewoon door even de tijd te nemen om te voelen wat er nu eigenlijk in jezelf te voelen is. Hoeveel ruimte geef en gun jij jezelf? Wil je ontdekken hoeveel ruimte jij nodig hebt? Maak dan een afspraak om te ervaren wat haptonomie je kan bieden.