Haptonomie houdt zich bezig met het weet hebben van onze natuurlijke vermogens om te voelen en te tasten. Het is een menswetenschap die de fenomenen van het menselijk contact bestudeert en beschrijft. Met haptotherapie leer je de signalen van je lichaam herkennen. Als je de signalen herkent, brengt het je balans tussen denken, voelen en doen. Misschien herken je dat je veel bezig bent met wat je allemaal moet? Hoe je graag wilt zijn en hoe je wilt overkomen op anderen? Of wat je allemaal moet presteren? Hierdoor heb je geen aandacht voor je gevoelens op het moment zelf. We denken en vinden van alles, maar hoe het werkelijk voor ons voelt, verliezen we uit het oog.
De leer van het voelen
De haptonomie gaat ervan uit dat we allemaal als voelers zijn geboren. Het weet hebben van ons gevoel voor wat wel of niet goed voor ons is, is aangeboren. Deze oerreactie om terug te trekken van wat niet goed voelt en toe te neigen naar wat wel goed voelt, hebben we zelfs al voor onze geboorte. In de loop van ons leven leren wij dit af, kunnen we vaak niet meer luisteren naar ons gevoel en worden we steeds ‘verstandiger’. Ons lichaam geeft signalen af door bijvoorbeeld te verstrakken, te verzachten, vermoeidheid of pijn. Op een diepere laag raakt het ons gevoelsleven: verdriet, blijdschap, angst of boosheid. Soms bewust maar vaak onbewust luisteren we niet meer naar die signalen. Terwijl ons lichaam nooit liegt.
Haptotherapie Vught en Huis van Jonathan hebben een prachtig animatiefilmpje laten maken over wat haptonomie is:
Haptonomie Amsterdam
Haptotherapie is de therapeutische toepassing van de menswetenschap “haptonomie”. Wil je kennismaken met haptotherapie? Kom dan zelf ervaren wat haptotherapie voor je kan betekenen en plan zelf een kennismakingsgesprek.