Haptotherapie

Haptotherapie is de therapeutische toepassing van haptonomie. Het leert je te luisteren naar je gevoel waardoor je in het dagelijks leven makkelijk(er) onderscheid kan maken tussen wat goed voor je is en waar je beter van weg kunt gaan. De therapie leert je ervaren op een (diepe) gevoelslaag en daarnaar te handelen. Je kunt grenzen (weer) gaan voelen. Wat vertellen je emoties je? Mag je eigenlijk boos worden? En hoe voelt dat vervolgens in je lijf? Trek je je terug, ga je naar je hoofd? Ben je grootgebracht met ‘niet zeuren maar poetsen’ en ren je daarna snel weer door?

Haptotherapie: ons lijf liegt nooit

In ons lichaam worden alle gevoelservaringen die we opdoen opgeslagen. Het lijf heeft bovendien een feilloos geheugen voor positieve en negatieve ervaringen die we in ons leven hebben opgedaan in contact met anderen. Al deze gevoelsherinneringen bepalen in het hier en nu, in je dagelijkse leven, je bewegingspatronen. Hoe je bijvoorbeeld contacten aangaat met anderen, hoe je je beweegt in groepen of hoe je omgaat met tegenslagen of emoties. Vliegensvlug en meestal onbewust. Je lijf geeft deze signalen af maar vaak zijn we zo druk in ons hoofd, dat we ze niet herkennen. In de haptotherapie leer je de lichamelijke signalen (weer) waar te nemen.

Aanraking

De belangrijkste ingang in de haptotherapie is voelen en ervaren. Dit doen we als eerste in gesprek met elkaar. Vervolgens gaan we niet alleen praten over, maar werk ik ook met aanraking op de behandelbank en oefeningen in de ruimte. De therapie maakt je bewust van jouw manier van denken en doen. Je leert herkennen welke signalen je lijf je geeft.

Aanraking op de behandelbank speelt een belangrijke rol in de behandeling. Door de aanraking kun je weer contact maken met voelende lagen in jezelf. Aanraking is immers onze eerste taal en communicatie in de buik van onze moeder en na de geboorte, dus reageren we op aanraking: direct en vaak onbewust. Door de aanraking kan ik als therapeut heel direct meevoelen wat er gebeurt in het contact. Door dit te benoemen, kan je gegidst worden in het gebied van het voelen. Je kunt aan je eigen lijf ervaren wat je doet in contact met jezelf en anderen.

Leren weten op een gevoelslaag

In de haptotherapie begeleid ik je daarom in het proces van bewustwording en puzzelen we samen. Je leert luisteren naar de signalen van je lichaam waardoor je in het dagelijkse leven makkelijker onderscheid kunt maken tussen wat goed voor je is. Maar ook waar je beter van weg kunt gaan. Je leert weten op een gevoelslaag en daarnaar te handelen. In mijn praktijk is er volop ruimte, vertrouwen en aandacht om te ontdekken hoe jij omgaat met gevoelens en emoties. En waar deze vervolgens in je lichaam aan de bel trekken. Het doel van haptotherapie is om weer lekker in je vel te komen zitten. In contact met jezelf en de mensen om je heen te kunnen zijn, mét alles wat er te voelen is. Mijn stijl is persoonlijk, down-to-earth en met de nodige humor op zijn tijd. Als mens ben ik sensitief, soms scherp, altijd persoonlijk en soms zacht.

Ben jij op zoek naar haptotherapie in Amsterdam? Wil je kennismaken? Neem contact met me op of plan direct online een gratis kennismakingsgesprek of een intakegesprek.