Praktijk DBVS haptonomie is weer open

Contactberoepen mogen weer aan de slag mits ze voldoen aan de corona RIVM-richtlijnen. Daar ben ik erg blij mee. Na wat aanpassingen is de praktijk dus weer open. Ook binnen de 1,5 meter mag ik nu mijn werk als haptotherapeut weer doen. Voorwaarde is natuurlijk dat we, samen met mijn collega’s in Praktijk op de Dijk, ons aan wat afspraken en werkwijzen houden.

Contactberoepen: corona RIVM-richtlijnen

Op de ochtend van onze afspraak wil ik je vragen om voor jezelf na te gaan of je de onderstaande 6 vragen allemaal met nee kunt beantwoorden. Is dat het geval, dan voldoen we aan de Corona RIVM-richtlijn voor contactberoepen en kan onze afspraak doorgaan. Ook behandeling op de bank is dan mogelijk:

 1. Heb je de afgelopen 7 dagen een of meerdere van de volgende (ook milde!) symptomen gehad: neusverkoudheid of hoesten of benauwdheid en/of koorts (vanaf 38°C)?
 2. Heb je huisgenoten of gezinsleden met een van bovenstaande (ook milde) symptomen?
 3. Is er bij jezelf of bij een huisgenoot of gezinslid in de afgelopen 14 dagen COVID-19 vastgesteld?
 4. Is er bij een van je huisgenoten of gezinsleden het COVID-19 vastgesteld en heb je in de afgelopen 14 dagen contact gehad met deze persoon terwijl hij of zij deze klachten had?
 5. Heb je een chronische aandoening waardoor je afweer verminderd is of behoor je tot een risicogroep?
 6. Ben je 70 jaar of ouder?

Alternatieven

Als op een van de bovenstaande vragen het antwoord ja is, neem dan van tevoren telefonisch contact met mij op. Ook als je de sessies wilt voortzetten maar de aanraking erg spannend vindt. We kunnen de afspraak of op 1,5 meter afstand doen, zonder aanraking, of via beeldbellen. Wandelen in het naastgelegen Vliegenbos behoort ook nog tot de mogelijkheden. Dit overleggen we samen waarbij jouw gevoel, de adviezen van mijn beroepsvereniging (Nederlandse Federatie Gezondheidszorg) en de actuele corona RIVM-richtlijnen voor contactberoepen leidend zijn in wat we doen of laten.

Wat kun je van mij verwachten?

In de praktijk heb ik de volgende voorzorgsmaatregelen getroffen:

 • Ik schud geen handen maar heet je welkom met een lach.
 • Bij binnenkomst stel ik je enkele vragen over mogelijke klachten en je gezondheid (triage).
 • Ik was mijn handen uitgebreid voorafgaand en na iedere afspraak.
 • Voor koffie, thee of water gebruik ik (duurzame) disposables.
 • Het toilet op de praktijk wordt 2 keer per dag schoongemaakt.
 • Het handdoekje in het toilet is vervangen door papieren tissues.
 • Voor en na aanraking op de bank desinfecteer ik mijn handen.
 • Mijn behandelkamer, de gebruikte oefenmaterialen en overige faciliteiten worden na gebruik gereinigd.

Ik houd me als haptotherapeut natuurlijk aan de corona RIVM-richtlijnen voor contactberoepen en dus bel ik de afspraak af als ik (milde) klachten krijg (verkoudheid, keelpijn, hoesten en/of koorts). Pas als ik 48 uur volledig klachtenvrij ben, neem ik weer contact met je op om een nieuwe afspraak te plannen.

Wat vraag ik van jou?

Vanuit onze kant hanteren we binnen de praktijk strenge hygiëne maatregelen en afspraken om een eventuele corona besmetting te voorkomen. Corona worden we alleen samen de baas. Naast de corona RIVM-richtlijnen voor contactberoepen, vragen we je het volgende:

 • Neem de bovenstaande 6 vragen door voordat je van huis vertrekt. Screening voorafgaand is namelijk van wezenlijk belang.
 • Kom niet te vroeg maar maximaal 5 minuten van tevoren. Hierdoor zitten cliënten nooit tegelijkertijd in de wachtkamer. Mocht er toch iemand in onze wachtruimte zitten, wacht dan beneden in het voorportaal. In samenspraak met mijn collega psychologen van Praktijk op de Dijk hebben we onze starttijden op elkaar aangepast.
 • We houden 1,5 meter afstand.
 • Bij aankomst in de praktijk én voor vertrek vraag ik je je handen te wassen.
 • Raak in de praktijk zo min mogelijk aan zoals deurklinken, kranen e.d. en vermijd je gezicht aan te raken.
 • Voor het werken op de bank vraag ik je om een schoon badlaken mee te nemen. Dit pas vanaf de 2de afspraak.
 • Maak alleen gebruik van het toilet als dit echt noodzakelijk is. Desinfecterende doekjes liggen bij het toilet.

Zolang de Corona RIVM-richtlijnen voor contactberoepen van toepassing zijn, is annuleren vanwege klachten, ook op de ochtend van de afspraak, kosteloos. Mochten de richtlijnen voor contactberoepen aangepast worden, dan laat ik dit van tevoren weten. Wil je een afspraak maken of heb je twijfels of vragen? Bel, mail of app me gerust!