Mijn handen jeuken….

Haptotherapeuten en haptonomen hebben vandaag in een paginagrote advertentie in de Volkskrant een oproep aan Minister de Jonge (Volksgezondheid) geplaatst: Laat ons helpen. Na een jaar coronacrisis kampt een grote groep Nederlanders met psychische klachten. De druk op de GGZ is hoog, de wachtlijsten zijn lang. Dit vraagt om een directe aanpak van deze zorg. Op dit moment zitten ruim 500 haptotherapeuten met veel ervaring en kennis klaar om deze mensen te helpen, veelal thuis.

Verwijzing van huisarts of specialist

Haptotherapeuten bieden hulp in de groeiende wachtlijsten van de GGZ. En juist nu, in tegenstelling tot de eerste lockdown, mogen wij in de strikte zin van de definitie ‘contactberoep’ niet werken. We zitten letterlijk op onze handen terwijl we daar enorm helende dingen mee kunnen doen.

Met een verwijzing van huisarts, bedrijfsarts, Arbo-arts of medisch specialist, mag ik cliënten behandelen op de bank. Zonder die verwijzing werk ik op 1,5 meter afstand, via beeldbellen of maak ik wandelingen met cliënten in het Vliegenbos.

Helpende hand bieden

Haptotherapeuten werken nauw samen met huisartsen, psychologen, psychotherapeuten. De druk neemt toe en we zijn hard nodig, juist nu. Met ‘verstand van voelen’, kunnen we aan de slag met wat een cliënt ervaart zoals eenzaamheid, angst, verdriet, woede, onmacht en frustratie. Juist door dichter te komen bij wat je voelt, begrijp je het beter en leer je er mee om te gaan, kan je het beter dragen. Je komt beter in je vel te zitten. Dit kan door aan te raken maar in deze tijd kan dat ook door het veilig op afstand te laten ervaren. Met alle corona protocollen in de praktijk is het veilig uitoefenen van haptotherapie zeker wel mogelijk. Wil je kennismaken met haptotherapie of direct een afspraak maken? Neem contact met me op of plan direct online een gratis kennismakingsgesprek.

Wil jij bijdragen aan onze campagne? Kijk op Laathaptotherapeuteneenhandjehelpen en laat (anoniem) je ervaring met haptotherapie achter.